Wat is een gageverklaring? Financier nu je carrière!

Gageverklaring
Met een gageverklaring kun je je gage oftewel wat je verdiend aangeven bij de belastingdienst.
Deel dit artikel

Als je in Nederland er voor kiest om het podium om te klimmen en een spetterend optreden te geven dan krijg je met een bepaalde wetgeving te maken. Namelijk de artiestenregeling. Als je hiervoor een vergoeding krijgt moet je dit aangeven aan de belastingdienst via een gageverklaring, misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar wat houd het nou precies in? We zullen al je vragen beantwoorden in dit artikel en info geven over de misschien iets minder leuke kant van het artiestenleven.

Gageverklaring optreden
Gageverklaring invullen voor een optreden, hoe doe je dit?

Wat is een gageverklaring?

De gageverklaring is bedoeld voor artiesten die onder de artiesten- en beroepssportersregeling vallen. Deze keer moet iedere keer worden gebruikt als jij wordt ingehuurd. Dit is alleen het geval wanneer dit gebeurt als niet-zelfstandige artiest. Het formulier is er om voor de belastingdienst duidelijk te krijgen wat waar verdiend wordt en hoeveel. Als individuele artiest is het de bedoeling dat je alleen de voorkant invult wanneer je samen met een band optreed dient ieder bandlid zijn eigen deel in te vullen. Hoe dit invullen precies gaat zullen we in een later hoofdstuk bespreken.

Kleinevergoedingsregeling

Binnen de artiestenwereld is er net als bij bedrijven een kleine vergoedingsregeling of (KVR). Dit houdt in dat jij tot €163,- mag verdienen per optreden zonder dat hier premies of loonbelastingen van afgehaald worden. Handig voor als je net begint. Dit moet je natuurlijk wel op de gageverklaring aangeven. Wanneer jij meer verdiend dan 163 euro wordt de rest van het bedrag verloond, dit houdt in dat hier wel premies of loonbelastingen van afgehaald worden. Wil je meer weten wat de exacte regelgeving hierover is? Controleer het hier na.

Voordeel: Het voordeel hiervan is dat je dit meteen kunt merken in je portemonnee. Het zorgt er namelijk voor dat jij als artiest het volledige bedrag in handen krijgt.

Nadeel: Er zit helaas wel een nadeel aan. Wanneer jij namelijk niet betaald wordt met loon maar via de KVR wordt dit niet geregistreerd als werkuren. Dit houdt in dat jij geen voordelen ontvangt die je in loondienst wel krijgt. Zoals loon bij ziekte, pensioenschopbouw en eindejaarspremie.

Invullen formulier

Formulier
Tijd om het formulier in te vullen!

De gageverklaring is een formulier van de belastingdienst. Dit betekend natuurlijk veel velden invullen. In dit hoofdstuk gaan we jou hier doorheen loodsen. Als je tegelijk het formulier wilt invullen kun je deze hier vinden en meer informatie kun je hier vinden. We gaan beginnen met hoofdstuk 1. Dit is een redelijk makkelijke om in te vullen hier worden wat persoonlijke gegevens van jouw gevraagd zoals naam, geboortedatum, BSN en telefoonnummer. Wanneer jij ook bandleden hebt dien jij deze ook aan te geven, dit kan bij deel 4.

Let op! Wanneer je gebruik wil maken van de kleinevergoedingsregeling (KVR) moet je dit aangeven bij ‘1i‘. Maak je daarvan gebruik dien je ook het bedrag in te voeren, dit moet natuurlijk een bedrag van €163,- of lager zijn.

In deel 3 van de gageverklaring moet je de gegevens van de optredens die je gedaan hebt noteren. Dus de datum, locatie en plaats van de optredens. Ook moet je de totale brutogage aangeven van alle genoteerde optredens. Brutogage betekend het totaalbedrag exclusief 9% BTW, dus het all-in bedrag dat je met de opdrachtgever hebt afgesproken.

Hierna kun je, wanneer je meerdere leden hebt binnen je gezelschap, deze aangeven in deel 4. Voor ieder lid dien je de naam, geboortedatum, adres, BSN, postcode en land aan te geven. Daarna moet je de individuele brutogage en KVR invullen. Je hoeft voor buitenlandse leden geen BSN in te vullen. De verdeling kun je op verschillende manieren doen, wanneer je niets invult wordt alles gelijk verdeeld. Je kan ook een percentage invullen.

Als laatste moet je in de gageverklaring je handtekening invullen en dien je de opdrachtgever zijn deel in te laten vullen. Verder moet je eventuele extra gegevens, als hier geen ruimte voor was op het formulier, toevoegen als bijlage net als een kopie van je paspoort en de paspoorten van de andere leden. Dat was het, je hebt nu je eerste gageverklaring ingevuld en laten we hopen op meer want elke ingevulde gageverklaring is 1 extra optreden.

Andere vergoedingen

Naast de gage heb je als artiest nog meer vergoedingen waar je mee te maken kunt krijgen. Eentje hiervan hebben we al besproken en dat is de kleinevergoedingsregeling waar je geen premies en of loonbelastingen hoeft te betalen. Je hebt ook een maaltijdsvergoeding ook wel sejour genoemd. Hiermee kun je tot 25 euro per dag onbelast maaltijden op locatie kopen, je hoeft hier geen bonnetjes van in te leveren.

Verder heb je natuurlijk de welbekende reiskostenvergoeding. Dit zijn de kosten die gemaakt zijn voor het vervoer (waaronder tram, tram, trein, taxi, vliegtuig of het bus). Voor vervoer met auto geldt dat tot €0,19 per kilometer vergoed kan worden voor de andere vervoer opties geldt de vergoeding wanneer je het bonnetje of het originele vervoersbewijs nog hebt.

Als laatste heb je nog de verblijfskostenvergoeding dit zijn simpelweg de overnachtingskosten wanneer jij als artiest ver van huis moet optreden en dus niet thuis kunt overnachten. Dit betreft de kosten die de opdrachtgever vergoed. Hou er wel rekening mee dat deze vergoedingen niet altijd van toepassingen zijn alleen wanneer dit is afgesproken met de opdrachtgever.

Afsluiting

Finanieel succes
Financier jouw carrière

Wij hopen dat je nu iets meer af weet wat de regelgeving rondom de gageverklaring nou precies inhoud en hoe je dit zelf kunt gebruiken. Dit artikel kun je natuurlijk gebruiken als begin voor iets wat, voor jou misschien nog wel redelijk onbekend terrein is. Lees wel alle officiële documenten van de belastingdienst goed door en zorg dat je hulp vraagt aan een professional als je ergens niet uitkomt.

Laat dit artikel een begin zijn voor een succesvol artiesten carrière met een financiële administratie die goed in orde is en nuttig gebruik maakt van de mogelijkheden bij de belastingdienst. Wij van Ostenta Media Group wensen jou veel succes in de artiestenwereld.

Ben jij benieuwd geworden naar meer interessante artikelen lees deze 2 over hoe jij jezelf als artiest kunt promoten en hoe je de wereld kan klaarmaken voor je nieuwe release.

Ontdek meer artikelen

instrumentale mix
Editing

5 Tips voor de perfecte instrumentale mix

Ben jij gefrustreerd omdat je instrumentale mix niet klinkt zoals je wilt dat het klinkt? Lees over effectief gebruik EQ, 808s, diepte en meer