6 Graceless, Eye-opening Stem Mix Technieken

Deel dit artikel

In de Mix is ‘where the magic happens’. In dit artikel neem ik je mee naar een wereld van stem mix technieken. Door deze 6 effectieve tips toe te passen, til jij je volgende mix naar een hoger niveau. Als jij ook de producer van je eigen track bent, is het verstandig om je stem al vroeg op de track te krijgen, zodat jij je mix daarop aan kan passen. Dit zorgt ervoor dat je de onderstaande stem mix techieken optimaal benut.

Eenvoudige en Effectieve Stem Mix Technieken

Om te beginnen is het ontzettend belangrijk dat je vocalen goed opgenomen zijn. Alles begint met een ‘clean recording’. Aanbevolen is een interface, een goede microfoon en cristalheldere koptelefoon met hoge impedantie. Een studio monitor is optioneel en dus zeker geen must-have voor deze stem mix technieken.

Intens doublen en shiften van stem tracks

Het doublen van vocals is ook een veel gebruikte vocale mixing techniek. Zorg ervoor dat je 3x dezelfde track opneemt en hier dus geen kopie van maakt. De bovenste laat je voor wat het is, de tweede zet je de panning helemaal naar links met +3 cent. De derde zet je de panning helemaal naar rechts met -3 cent. Als laatste ga je het volume flink omlaag zetten totdat het voor jou goed klinkt. Dit wordt ook wel ‘vocal pitch shift doubling effect‘ genoemd; een hele mond vol als je het mij vraagt.

3 effectieve stem mix technieken – Simon Servida

Overige, maar krachtige, stem mix technieken

Voorbeelden van prachtige effecten die je op je mix kan toepassen zijn: Reverb, Chorus, Crystallizer en Saturation. Echter gaat dit niet zozeer over stem mix effecten, maar meer stem mix technieken. Ikzelf heb begin dit jaar het onderstaande lijstje aangeschaft na avonden gespendeerd te hebben met onderzoek doen.

  • Rode NT1-a
  • Audio technica ath m50x
  • Focusrite scarlett solo 3rd gen
  • Behringer STUDIO 50USB
Stem mix technieken mixer

1. Snel de lage frequenties uit je mix elimineren

Lage frequenties haal je eenvoudig uit de mix door een EQ, ofwel equalizer te openen in je favoriete DAW-programma. Frequenties onder de 126Hz wordt beschouwd als laag frequent geluid (LFG). Dit basgeluid is veelal niet aangenaam in een stem. Er zijn een zestal vocale frequenties die de moeite waard zijn om te kennen.

The difference between a banjo and an onion is that no one cries when you cut up a banjo.

ClassicFM

2. Je tunes constanter laten klinken: Meet the Compressor

Compressie is een mixing proces die meestal vanzelfsprekend beschouwd wordt. Ook wordt compressie meestal optimaal benut. Tegenwoordig denken producers er niet een meer aan om compressoren op elk afzonderlijk kanaal van hun DAW tijdens het mixen toe te voegen. De ouderwetse ingenieurs moesten vroeger leren om het beste te halen uit slechts een paar compressie-kanalen. Dit lijdde tot optimale kennis van compressie voor deze engineers.

pexels cottonbro 5650530

Een compressor verkleint het verschil tussen de zachte en luide gedeelten van je muziek. Hij brengt dit verschil wat dichter bij elkaar door luide delen zachter te maken en zachte delen luider te laten klinken. Wanneer je meer over de compressor wil lezen, is dit artikel dermate geschikt.

Zorg dat je de volgende aspecten van de compressor goed beheerst. Onderschat de kracht van compressie niet in stem mix technieken: Threshold, Ratio, Attack, Release, Knee, Make-up gain en Output.

3. De kracht van Delay delay delay

Delay is een soort vertraging van je stem die opnieuw afgespeeld wordt. Zie het als een echo. Er zijn een aantal ijzersterke plugins die dit kunnen realiseren. Mijn persoonlijke favoriet is EchoBoy van Soundtoys. Deze heeft talloze opties en komt veel standaard presets die je zelf volledig naar eigen wensen aan kan passen. Vroeger, in de jaren 50, was delay een alternatief voor reverb. In het nummer ‘Run Like Hell’ van Pink Floyd hoor je echt duidelijk David Gilmore’s delay.

David Gilmore voegt delay toe voor galloperende vibe

4. Off-limits sounds met meer Kleur

Mijn persoonlijke favoriet is saturatie. Voor mij als beginnende audio enigneer was het dermate lastig om deze goed onder de knie te krijgen. Persoonlijk vond ik deze lastiger dan de compressor. Mijn favoriete plugin hiervoor is Saturn 2. Saturatie is een van de vele gebruikte stem mix technieken.

Meer kleur in je MIX

Wanneer je de saturatie goed instelt, krijgt je stem een warmere uitstraling met meer kleur in je vocal mix. Een standaard plugin van Fruity Loops is de saturation knob. Echter is deze niet tot in detail in te stellen. Er zijn een viertal standen die je in kan stellen en een knob waarbij je de hoeveelheid kan instellen.

5. Van links…naar rechts: Aangename panning-geluiden

Met panning kan je je geluid meer door de linkerkant van je koptelefoon laten horen, of meer aan de rechterkant. Met mooie effecten kan het lijken alsof het geluid echt door je hoofd heen beweegt. Hierbij kan je een aantal stem mix technieken toepassen. Soundtoys heeft hier een goede plugin voor. Zij sponseren ons niet, maar ze hebben oprecht ijzersterke plugins. Ook voor andere stem mix technieken.

Vaak wordt er een double gedaan zoals hierboven genoemd waarbij je de stem nogmaals opneemt. Hier zet je de panning effecten op. Ook kan het als tweede stem waarbij je kreten roept door je eigen track heen die zacht aan de linker- of rechterkant worden afgespeeld.

6. De-esser om die onverbiddelijke ‘sss-klank’ te elimineren

Een De-esser doet wat de naam eigenlijk al zegt; het haalt die vervelende ‘S’ klank eruit. Of nouja, niet helemaal eruit. Er zijn een aantal methodes hoe een de-esser deze klank eruit kan halen. Hieronder staan er een vijftal veel voorkomende genoemd. Mijn persoonlijke favoriete de-esser plugin is die van Fabfilter.

  • Side-chain compressie 
  • Split-band compressie
  • Broadband de-essing
  • De-essing met automation clips
  • Handmatige equalizatie

Izotope heeft een prachtig artikel over de-essers geschreven in het Engels met daarbij handige voorbeelden, zodat je het verschil duidelijk kan horen.

Stem mix technieken verbloemen

Je muziektalent verbloemen

Het beheersen van stem mix technieken is voor een independent artist van extreem belang. Als jij klaar bent om je muziek carrière naar een hoger niveau te tillen, moet je oprecht even stil staan bij personal branding en hoe jij je muziek moet promoten.

Als je interesse hebt in een ijzersterke videoclip om jezelf op de kaart te zetten, stuur dan je demo op naar Ostenta Media. Wie weet ben jij de eerstvolgende artiest die niet zijn hele leven onopgemerkt blijft.

Ontdek meer artikelen

instrumentale mix
Editing

5 Tips voor de perfecte instrumentale mix

Ben jij gefrustreerd omdat je instrumentale mix niet klinkt zoals je wilt dat het klinkt? Lees over effectief gebruik EQ, 808s, diepte en meer