5 veelvoorkomende fouten bij het leren van een instrument

fouten instrument
Het leren van een instrument is iets waar veel mensen zich mee bezig houden als eerste stap naar een succesvol artiesten carrière.
Deel dit artikel

Je bent begonnen met het leren van een instrument, de eerste stap heb je al gezet. Maar na een tijdje lijkt je progressie weg te vallen en is het steeds moeilijker om beter te worden. Soms lijkt het alsof iedereen om je heen veel sneller gaat dan jij en dat kan erg pijnlijk zijn. Maar door te letten op deze 5 veelvoorkomende fouten ga jij binnen no-time weer als een speer.

Few occupations pass the solitary hours more fruitfully than the playing of a musical instrument.

Stephen Hough

leren van een instrument

Het leren van een instrument iets waar veel mensen aan beginnen maar helaas weinigen mee door gaan tot succes. Dat is natuurlijk jammer want voor velen is het leren van een instrument de start van hun succesvolle muziekcarrière. Tijd om de 5 punten te doorlopen.

leren van een instrument

Geen concrete doelen hebben waar je je op kunt focussen

Wanneer je iets wilt leren waar veel tijd en moeite in gaat zitten is het belangrijk om voor jezelf doelen te bepalen. Natuurlijk wel concrete doelen dus niet “Ik wil goed piano kunnen spelen”. Daarnaast heb je nog twee verschillende soorten doelen. De eerste is het totaalplaatje of ‘The big picture‘ en de tweede de kleine doelen of ‘The small picture’. Wanneer je gaat kijken naar het totaalplaatje moet je jezelf afvragen wat je nou uiteindelijk wilt bereiken. Veel voorkomende doelen zijn:

  • “Ik wil een paar simpele liedjes leren om voor vrienden te spelen”
  • “Ik wil gigs met een band kunnen spelen”
  • “Ik wil kunnen leven van het geld wat ik verdien met gitaar spelen”
  • “Om de beste pianist ter wereld worden”

Ik hoop dat het nu duidelijk is dat eigenlijk alles wat je instrument doet terug kunt herleiden naar je doel. Hoeveel tijd en moeite je er in gaat steken en wat je er uit gaat halen. Zoals eerder genoemd hebben we ook nog ‘the small picture’ dit zijn kleine doelen die je op korte termijn kunt halen. Deze zijn er om te zorgen dat jij constant progressie maakt, denk bijvoorbeeld aan.

  • “Ik wil 3 barre akkoorden achter elkaar kunnen spelen”
  • “Ik wil ‘piano man’ op de piano kunnen spelen”

viool laying downpiano sideblaasinstrument

Alleen liedjes leren of juist alleen technieken

Veel muzikanten hebben dit niet goed voor elkaar maar door dit goed toe te passen kun je jezelf in versnelt tempo verbeteren. Wat vaak het geval is bij het leren van een instrument is dat je de basis leert en vervolgens daarmee een paar liedjes leert maar daar houd het vaak op. Wat helpt is om te leren in verschillende fases. In de eerste fase ga je opzoek naar een techniek wat net boven je huidige niveau is, oefen dit tot je het covertabel kunt gebruiken. Op het internet staan verschillende technieken die je kunt uit proberen, natuurlijk naarmate je langer bezig bent met een instrument doe je die kennis vanzelf wel op.

Dus, nu heb je een bepaalde techniek geleerd. Bijvoorbeeld een bepaalde serie moeilijke akkoorden of een bepaalde hand beweging. Dan begint nu de oefenfase zoek een liedje wat je leuk vindt waar de techniek van pas komt en oefen het hele liedje tot je dit niet meer fout kunt spelen.

Door dit proces constant te doorlopen wordt je een betere muzikant omdat je zo de techniek in de praktijk brengt. Dit maakt het vaak ook leuker omdat ze zo verschillende liedjes leert die je misschien wel kunt spelen met je eerste gig.

Don’t practice until you get it right, practice until you can’t get it wrong

Lewis Carroll

Blijven bij het veilige bekende

piano leren
Het leren van een instrument vraagt constante uitdaging

Je hebt op een een goeie dag je instrument er bij gepakt gezocht naar een beginners liedje en na een tijdje kon je dit redelijk covertabel spelen. Je oefent de komende dagen wat meer en speelt voor vrienden en familie. Alles gaat prima.

Het lijkt een hele mooie uitweg maar als jij als artiest verder wilt komen is het belangrijk om uit je comfortzone te stappen. Dit kun je doen door nieuwe stijlen te proberen of iets simpels als nieuwe technieken leren. Door jezelf keer op keer te blijven uitdagen zul je zien dat er vanzelf verbetering komt.

Geen focus houden wanneer je aan het oefenen bent

Zoals iedereen wel weet is het bij het leren van een instrument het echt draait om hoeveel je oefent. Wat misschien wel net zo belangrijk is is hoe effectief je oefent. Als jij succes wilt bereiken met je instrumentale muziekcarrière dan is het belangrijk om effectieve uren te maken.

Wat in ieder geval gaat helpen is, zoals benoemd in punt 1, een concreet doel hebben. Als je dit in je achterhoofd houd als je gaat oefenen zul je meer gemotiveerd zijn om bezig te gaan. Wat misschien nog wel beter is om je doelen op te schrijven ergens waar je het elke dag ziet, doordat je er constant aan herinnerd wordt vergeet je het ook niet. Hier is echt wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Uiteindelijk draait het allemaal om weten waarvoor je het doen en dan de tijd ervoor nemen om zonder afleiding te gaan werken aan jouw doel. Het leren van een instrument gaat niet lukken als je het niet je volledige focus gunt. Benieuwd naar gadgets die je hierbij kunnen helpen?

Niet realistisch zijn

piano struggels
het leren van een instrument is niet altijd makkelijk.

Nu denk je misschien bij jezelf “Makkelijker gezegd dan gedaan“. Dat is natuurlijk ook waar, het leren als een instrument is net als het leren van een nieuwe taal en dus zeker niet makkelijk. Je zult gegarandeerd momenten hebben waar het even wat moeilijker gaat en je wat minder tijd besteed aan het oefenen.

Maar als de bovenstaande tips volgt verhoog je in ieder geval de kansen van slagen. Wie weet speel jij binnen enkele jaren de sterren van de hemel voor een grote zaal.

Afsluiting

Ik hoop dat je nu een beetje een idee hebt welke technieken je allemaal kunt toepassen om te zorgen dat het leren van een instrument wat makkelijker gaat. Om het even samen te vatten. Begin dus met het zoeken van een groot doel of ‘the big picture’ kijk wat jou fascineert en wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Zorg ervoor dat je veel liedjes leert met technieken die uitdagend zijn en forceer jezelf buiten je comfortzone te stappen. Als laatste natuurlijk oefenen.. oefenen.. en nog eens oefenen. De uitspraak “practice makes perfect” is niet voor niets zo’n bekende uitspraak en hou tijdens het oefenen altijd het doel in je achterhoofd. Dat zijn de belangrijkste stappen die je nu kunt nemen bij het leren van een instrument.

Ontdek meer artikelen

instrumentale mix
Editing

5 Tips voor de perfecte instrumentale mix

Ben jij gefrustreerd omdat je instrumentale mix niet klinkt zoals je wilt dat het klinkt? Lees over effectief gebruik EQ, 808s, diepte en meer