Tegenwoordig zie je veel interviews in montages, bedrijfsvideo’s en making-offs. Ik leg je in deze blog uit hoe interviews opnemen makkelijker gaat en wat je daarvoor nodig bent om er zo proffesioneel mogelijk uit te zien.
De materialen
Interviews opnemen klinkt al gauw heel spannend, je zit één op één met iemand en je moet hem aan het praten krijgen, je weet niet wat allemaal bruikbaar is tijdens het monteren en je moet het verlichting natuurlijk op orde hebben als je in een gebouw zit. Interviews opnemen hoeft niet duur te zijn.
Wat je nodig bent aan materialen zijn:
- Camera
- Microfoon
- belichting
- Statief
- Een script of Teleprompter
Uitleg van de materialen
Omtrent microfoons raad ik 3 dingen aan, gebruik een interview microfoon zoals de Blue Yeti of zorg voor een microfoon die de interviewer aan de shirt kan vast maken. Of zorg voor een shotgun microfoon op de camera zelf. Je moet hiervoor dan wel dicht bij de interviewer staan. Dit raad ik ook het minst aan om te doen. Wees niet bang om de microfoon goed dichtbij de interviewer te zetten. Het geluid moet gewoon goed zijn bij interviews opnemen.
Belichting hoeft niet altijd duur te zijn. Zorg er wel voor dat het licht op een statief staan of ergens goed aan vast zit. Je wilt niet teveel bewegen met het licht want dat kan enorm storend zijn. Zorg ervoor dat je niet te harde lichten hebt en zorg voor een mooie schaduw op diegene die geinterviewd word. Bij interviews opnemen moet je altijd goed letten op de omgeving en lichtpunten, zorg voor geleidelijke schaduws.
De Teleprompter raad ik af voor mensen die niet veel interviews geven, ze klammen zich er gauw aan vast en ze lezen te veel voor waardoor de kijkers zich minder betrokken voelen. Gebruik dit alleen bij ervaren interviewers die niet genoeg tijd hadden om zich voor te bereiden. Zorg er dus voor dat de interviewer optijd op de hoogte is zodat hij of zij zich kan voorbereiden, dat scheelt straks enorm veel uitzoek en edit werk.
De camera en statief spreken natuurlijk voor zich. Je wilt altijd een stabiele shot hebben tijdens het praten en je kunt altijd B-Roll of zoom effecten later toevoegen om het speelser te maken. Bekijk de vlog ‘camera instellen‘ voor de beste instellingen.
De B-Roll
Zorg ervoor dat de B-Roll klopt met de tekst dat hij of zij zegt. Laat geen onnodige dingen zien, jij maakt het namelijk proffesioneler doordat je hebt geluisterd wat hij heeft gezegt en dit ook kan laten zien op beeld. Zorg ervoor bij het editten dat je niet continu zijn stem hoeft te horen, laat een stilte vallen of zorg zelf voor de stiltes door even de audio te verschuiven. Soms moet je het beeld ook laten spreken met een rustig muziekje onder de B-Roll. Bij Interviews opnemen laat je namelijk de boodschap zien wat die persoon of bedrijf jou heeft te vertellen.
Oefening baart kunst
Je kent ontzettend veel mensen, waarom interview je niet iemand? Zorg voor een mooie hoeken, speel met het licht en kijk hoe het geluid is. Probeer nieuwe dingen uit en knip en plak er lekker op rond in je edit pakket. Je hoeft niet gelijk elke opdracht online te zetten en van je fouten leer je. Mensen vinden het ontzettend leuk om nog het eind resultaat te zien dus laat de video altijd even zien aan diegene die geinterviewd is. Misschien heeft de geinterviewde nog tips en tops. Lekker interviews opnemen met veel mensen en je merkt dat het steeds makkelijker word. Hoe rustiger en proffesioneler jij overkomt hoe soepeler het interview zal verlopen.
Kijk hoe anderen het doen
Op televisie worden veel interviews gegeven. Kijk hoe hun het aanpakken en vergelijk het met jouwn werk. Ziet die van hun er proffesioneel uit? Hebben hun rekening gehouden met licht? Waarschijnlijk niet altijd want soms kan het gewoon niet. Laat die kleine dingen je niet gelijk tegenhouden want blijf onthouden dat het altijd gaat om de content en wat diegene te vertellen heeft. Bekijk hieronder de video hoe je interviews kunt geven.