Waarom goed geluid super belangrijk is onder jouw video

Goed Geluid
Deel dit artikel

Als je een film kijkt, een youtube video of tvserie dan ervaar je altijd geluid. Goed Geluid is ontzettend belangrijk en in deze blog ga ik uitleggen wat geluid met jouw doet en waarom je het zo vaak hoort onder video’s.


Het meenemen van de kijker

Goed geluid bepaald de hele sfeer van de video. Doe je er leuke effectjes onder bijvoorbeeld bij het dicht doen van een deur of iets neerleggen en dat veelste hard laten klinken. Dat ervaren wij vaak als grappig omdat het niet overkomt op het beeld dat wij zien. Vaak zijn deze geluiden ook allemaal nep, al helemaal in reclames word dit er vaak achteraf onder geplakt. Soms ook hele series die vertaald zijn. Het geluid trekt de kijker dichter op het scherm. Bij spannende series een ‘spannend’ geluid eronder en bij trouwerijen juist vrolijke muziek. Maar wanneer is iets een spannend geluid en wanneer is iets een vrolijk geluid? Je kunt ook ontzettend veel met je stem doen.


Viool spelen

Verschillende soorten geluiden

Iedereen ervaart muziek anders. Er is hier nog heel weinig van bekend waarom we ons zo voelen zoals wij ons nu voelen. Gebruik van veel hoge tonen kan vrolijke muziek zijn en lage tonen juist spannende muziek. Hier zijn ontzettend veel meningen over want een viool maakt hoge geluiden maar kan ook heel verdrietige emoties opwekken. Maar hoor je de viool onder de serie Tom en Jerry is het weer heel grappig. De toonhoogtes, ritme en niveau bepaald zoveel over de emotie. Maar natuurlijk ook het beeld wat je ziet. Je kunt bij een ontzettend mooi en vrolijk nummer opeens ontzettend emotioneel voelen als deze wat afgespeeld op een begravenis van iemand die je hebt gekent.


wat is goed geluid

Geluids effecten

Tegenwoordig is het heel populair onder de Youtubers om geluidseffecten onder de video te zetten. Je brein weet dan beter wat het beeld jou wilt zeggen en je word oplettender. Bij het maken van spellen moet ook alles elk stapje en handeling een goed geluid onder komen, anders heb je de hele spanning niet van het spel. Als je tegenwoordig een handeling doet in een spel en er geen goed geluid onder zit vinden mensen dit raar en zien ze dit gelijk als een fout of bug. We zijn daarin tegen eigenlijk heel geobserdeerd door geluid. Voeg altijd leuke effecten en goed geluid toe aan je video want dit maakt het veel speelser en trekt de kijker meer.


Muziek bepaald je beweging

Gave shots van snelrijdende auto’s, dat je uit een vliegtuig springt met parachute of een salto maakt van een hoge duikplank wil je natuurlijk allemaal op de drop van de muziek afspelen. Dan krijgt het een enorme impact. Timing is ontzettend belangrijk in videoclips en montages. Muziek bepaald hoe mensen bewegen, zelfs als je gewoon zit op een stoel achter je computer kun je lekker los gaan. Kijk hoe mensen zich bewegen en hoe elke beweging anders is. Niet één persoon zal het zelfde dansje in hun hoofd hebben bij hetzelfde liedje. Lees deze blog over wat muziek met onze brein doet.


pexels cottonbro 4090902 1
Wanneer is iets goed geluid

Smaken verschillen

Wat de één ontzettend mooie muziek vind dat vind de ander misschien niet mooi. Dit komt allemaal wat onze levenstijl is, hoe vaak we het hebben gehoord en waarmee we zijn opgegroeit. Muziek smaken kunnen zich gaan ontwikkelen. Toen je klein was en een filmpje hebt opgenomen met een muziekje eronder en na 5 jaar bekijk je het eens een keer en je merkt dat je het gewoon niet meer lekker vind klinken. De video die je erbij kijkt ziet er ineens een stuk minder intens uit en wil je er nu gelijk een ander liedje onder zetten. Het enige wat jou daar nog tegenhoud is het nostalgische gevoel wat je ervan krijgt. Wanneer is iets goed geluid.

Ontdek meer artikelen

instrumentale mix
Editing

5 Tips voor de perfecte instrumentale mix

Ben jij gefrustreerd omdat je instrumentale mix niet klinkt zoals je wilt dat het klinkt? Lees over effectief gebruik EQ, 808s, diepte en meer