Gitaar opnemen. Laat jouw gitaar nu klinken als een professional

gitaar
Je gitaar opnemen, hoe doe je dit. Kan dit allemaal vanuit huis of heb je een studio nodig?
Deel dit artikel

Je hebt inmiddels veel ervaring in het spelen van gitaar maar nu wil je verder en de wereld mee laten genieten van jouw talent. Maar hoe ga je je gitaar opnemen? Welke tools of technieken kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw spel helder en zuiver klinkt.

Gitaar opnemen
Hoe zorg jij voor klank helder geluid?

Je gitaar opnemen, hoe start je?

Om ervoor te zorgen dat jouw spel het beste terecht komt zijn er verschillende onderdelen die het verschil maken. Want zeg nou zelf, als je goed spel niet kan overbrengen naar de massa kan je nog zo goed zijn maar zul je niet snel populariteit krijgen. Dus starten met je gitaar opnemen, op een goeie manier.

Microfoon

pexels seej nguyen 755416
De beste investering is je microfoon

Een microfoon het belangrijkste gedeelte van de set-up. Maar wat voor microfoon kun je het beste gebruiken en heeft het altijd zin om een duurdere set-up te kopen. Laten we eerst gaan kijken naar welke opties er allemaal zijn en wanneer je welke het beste kunt gebruiken voor gitaar opnemen.

Laten we beginnen met een volledige losstaande set-up, de draagbare recorder. Bijvoorbeeld de zoom H1n. Een draagbare recorder is ideaal wanneer je tijdens het oefenen snel iets wilt opnemen zonder dat je alles uit de kast hoeft te trekken. Het is natuurlijk ook ideaal wanneer je op pad bent en alsnog iets wilt opnemen. Alleen niet de beste keuze voor je alledaagse gitaar opnemen avonturen.

Maar voor je opname studio wil je natuurlijk iets vast hebben wat je niet de hele tijd hoeft te verplaatsen. Dan komen we aan bij de vaste microfoons, beginnend met een kleine diafragma microfoon. 1 van de populairste is de Shure SM81. Deze microfoon is inmiddels de industrie standaard en wordt veel gebruikt bij het op nemen van akoestische gitaar. Deze kan het beste gebruikt worden voor x/y opname, ORTF opname of de mid voor mid/center opname. Wat deze termen precies inhouden wordt later uitgelegd.

Ben je meer opzoek naar een tussenweg, dus niet te goedkope en makkelijke oplossing van een draagbare en ook niet de dure maar betere oplossing van een set-up met meerdere kleine diafragma microfoons. Dan is een groot diafragma microfoon het beste voor jou. Hier is de Rode NT1A of Rode NT2A de populairste oplossing waar je veel voor je geld krijgt en ideaal is voor je eerste set-up. Behalve dat deze goed is voor gitaar opnemen is deze ook geschikt voor vocals. De perfecte oplossing als je een singer-songwriter bent.

Audioapparatuur

audio interface 1561567 1920 1

Nu je het belangrijkste hebt gehad, namelijk de microfoon, kom je op het punt dat je het moet omzetten naar een signaal wat je laptop of computer kan uitlezen. Dit kan met een audio interface. Gelukkig is een audio interface iets vanzelfsprekender dan een microfoon. Voor je het weet kun je je gitaar opnemen!

Ervan uitgaande dat je thuis opneemt, zijn uw vereisten waarschijnlijk vrij laag, althans wat betreft de functies die je nodig hebt – en het goede nieuws is dat je geen enorme bedragen hoeft uit te geven om te beginnen met gitaar opnemen.

Eigenlijk zijn de meeste audio interfaces die je zult vinden op betrouwbare webshops geschikt, belangrijkste waar je rekening mee moet houden is het aantal inputs wat je nodig hebt en of ze beschikken over phantom power. Een van de bekendere en betere audio interfaces is de IK Multimedia Axe I/O guitar audio interface. Deze beschikt over 2 analoge inputs, 5 analoge outputs en een audio resolutie van 24-bit/192kHz. Kort gezegd een prima keuze. Een optie die iets goedkoper is maar nog steeds een uitstekende keuze is de welbekende Focusrite Scarlett 2i2 (3rd Gen). Deze beschikt over 2 analoge inputs, 2 analoge outputs en ook een audio resolutie van 24-bit/192kHz. Beste voor je allround gitaar opnemen avonturen.

Zet alles aan het werk

Oké, nu heb je een microfoon of een aantal microfoons op basis van je keuze, ook heb je een mooie audio interface gescoord. Nu denk je misschien wat nu? Meteen maar je gitaar opnemen? Het is nu eerst tijd om dit allemaal aan het werk te zetten. Maar voordat je überhaupt gaat nadenken over het neerzetten van je microfoon moet je de juiste locatie opzoeken.

Akoestiek

ruimte-furniture
Een kamer met meubels geeft minder galm

Akoestiek is een wetenschap op zich, maar een goede vuistregel is dat een kamer met veel harde oppervlakken (een badkamer of kerk) vaak veel reflecties heeft en je een ruimtelijker en karakteristieker geluid geeft dat erg mooi kan klinken, maar dit kan ook moeilijk zijn om onder controle te krijgen. Als je opneemt in een kamer met veel meubels (een slaapkamer), krijgt je een strakker klinkende opname doordat de meubels het geluid van de gitaar absorberen. Het belangrijkste is om het uit te proberen en zelf te luisteren naar de klank die je zoekt. Gitaar opnemen is ook veel proberen en luisteren.

Positie

Nu je de juiste klank heb gevonden door verschillende locaties te testen kun je starten met het positioneren van je microfoon(s). Allereerst hoewel het misschien logisch klinkt om je microfoon bij het geluidsgat te plaatsen of algemeen dicht bij je gitaar is dit een foute gedachte. Je zult dan snel hebben dat de lage noten de rest overstemmen en zul je geen mooi geluid krijgen. Wat je wilt is de natuurlijke interactie van de omgeving vastleggen dit kun je alleen doen als je microfoon op een afstand staat. Er komen enkele dingen kijken bij gitaar opnemen zoals je vast wel hebt gemerkt!

We beginnen met mono opnames, dus wanneer je maar 1 microfoon tot je beschikking hebt. De meest voorkomende positie is dat je je microfoon 15 tot 30 centimeter van de 12de – 14de fret plaatst. Met de richting kun je hier natuurlijk mee spelen, plaatst je het meer richting de nek krijg je een lichtere klank. Focus je meer richting het geluidsgat dan hoor je ook het plectrum of je vingers. Een andere optie is om op de ‘body’ van de gitaar te richten, hier krijg je mooie midden en bas klanken. Het beste is om een beetje experimenteren hiermee, luister naar wat jij het beste vindt klinken en welke het beste bij de setting past.

Voor stereo zijn er een paar vaste technieken die je het beste kunt gebruiken. Visueel is dit veel beter te begrijpen dus te eerder genoemde termen van x/y opname, ORTF opname en mid/center opname zullen hier visueel worden weergegeven.

blog image 9
Verschillende manieren om in stereo op te nemen

Afsluiting

De truc is dus om bij het opnemen van de akoestische gitaar na te denken over de context van het instrument waar je het wilt gebruiken. Als het de kern is van een liedje kun je het beste gebruik maken van de stereo techniek. Maar als je het wilt gebruiken om een liedje wat aan te vullen en bepaalde klanken zoekt is mono misschien de beste oplossing. Maar onthoud er zijn geen vaste regels, dus experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt!

Ben je geïnteresseerd naar gitaargadgets die jou misschien kunnen helpen of ondersteunen? Klik dan hier!

Ontdek meer artikelen

instrumentale mix
Editing

5 Tips voor de perfecte instrumentale mix

Ben jij gefrustreerd omdat je instrumentale mix niet klinkt zoals je wilt dat het klinkt? Lees over effectief gebruik EQ, 808s, diepte en meer