Je hebt tegenwoordig veel camera lens filters. Maar welke lens doet nou wat en waarom zit er zoveel prijs verschil tussen? In dit artikel bekijken we waar je op moet letten voordat je camera lens filters gaat aanschaffen en alle soorten camera lens filters.
De diameter van de filter en de lens
Om te bepalen of de filter op de lens past kijken we voorraan op de lens. Hierop staat hoeveel MM deze is. bijvoorbeeld: 18-135mm of 50mm. Dit heet de ‘vocal lenght’ ook wel de centrale lengte genoemd. Dit houd in hoe ver de lens inzoomd of bij 2 verschillende waardes hoe ver die kan inzoomen. Daarnaast staat vaak het merk en welke focus techniek die gebruikt: AF, USM, EF of STM. Dit zijn verschillende soorten focus technieken in de lens. Het rondje met het streepje erdoorheen is de diameter van de lens. Deze moet gelijk zijn aan de camera lens filters die je gaat kopen. Op het onderste afbeelding heb je dus een filter nodig van 49mm diameter.
De 7 Verschillende soorten filters
- Beschermfilter
- ND filter
- UV filter
- polarisatie filter
- Infrarood filter
- Close-up filter
- star filter
Veel gebruikte filters
De Beschermfilter: De beschermfilter zegt het natuurlijk al. Deze beschermd het glas van je lens. Lensen zijn vaak het duurste van de hele setup en het is super zonde als hiervan het glas kapot gaat. Beschermfilters voegen niks toe aan het beeld en zijn vrij goedkoop. Mocht je dus nog geen andere filters gebruiken raad ik het zeker aan om een beschermfilter te kopen.
De ND filter: Dit heet ook wel de grijsfilter. Het verzwakt het licht. Op plekken waar heel veel licht is en je ISO al op 100 staat, je sluitertijd niet aan wilt passen omdat die al perfect staat voor de beelden dus moet je het diafragma aanpassen om het donkerder te maken. Met een grijsfilter kun je deze laag houden zodat je de diepte mooi behoud.
De UV Filter: Een UV filter word voornamelijk gebruikt als bescherming van de lens. Je kunt er in gevallen met veel licht meer detail zien in foto’s en krijg je iets meer kleur echtheid maar dit is te minimaal niet meer zichtbaar als je de foto gaat bewerken.
De polirisatie filter: Je gebruikt deze filter bij auto fotografie zodat je jezelf niet in de weerkaatsing ziet van de auto of als je wilt fotograferen in ondiep water. Je hebt dan de weerspiegeling niet en je krijgt een boost aan mooiere kleuren. Veel foto en videografen gebruiken deze filter. Het nadeel is wel dat je beeld wat donkerder kan worden. Houd hier rekening mee bij het filmen waar het al enorm donker is. Zorg dus voor genoeg licht als je deze filter gebruikt.
Minder gebruikte filters
De Infrarood filter: De infrarood filter is echt iets op zichzelf. Dit haalt alle kleuren weg uit het gras maar behoud de kleur van de lucht. Zo maak je ontzettend gave natuur foto’s. Ik raad het ook zeker aan om er is één aan te schaffen om ermee te spelen. De prijs licht zo tussen de 20 en 120 euro. Ik raad het aan om een wat goedkopere te nemen want dit is en blijft één stijl.
De Close-up filter: Vind je het leuk om Macro te fotograferen? Dan is de close-up filter (Macro filter) zeker geen slechte uitgave. Je kunt hierdoor dichter bij je object staan en nog meer inzoemen terwijl het mooi in focus blijft. Let hierbij op dat er veel verschillende soorten sterkten zijn. Je hebt +1 tot en met +10 waarvan ik de +5 het mooiste zichtbaarste resultaat vind geven. Daaronder merk je eigenlijk niet dat er een close-up filter is gebruikt.
De Star-filter: De star filter zorgt ervoor dat elk velle lichtpunt van een lamp eruit ziet als een ster. Dit geeft een ontzettend mooi effect op auto’s en lantarenpalen op straat.
Afsluiting
Camera lens filters zullen je leven in foto en videografie veranderen. Een filter heeft zoveel effect wat je niet kunt creeëren met editpakketten. Voor de filters die niet vaak gebruikt worden geven een unieke weergave van jouw skills en dat voor vaak maar een paar tientjes. Kijk goed welke bij jou past of schaf er gewoon één aan voor je plezier. Camera lens filters zijn de toekomst voor uniekere foto’s. De basis moet altijd goed zijn dus kijk hier voor de blog: camera instellen.