Wat je precies moet weten over je camera instellen
Je hebt een camera gekocht, je stopt de accu en sd kaart erin en wilt gelijk overal foto’s van maken. Nu je ze terug kijkt op de camera zie je toch dat er veel dingen niet kloppen, het is wazig, overbelicht of juist helemaal donker. Verder staat er een circel met M, AV, B, P en veel andere logo’s op de camera. Schik niet! Je camera instellen gaat een stuk makkelijker als je weet wat de functies zijn. Ik zal je in deze blog daarom alles uit leggen wat nou wat betekend en je zo voorbereid bent voor het echte werk! Voor de camera instellen moet je er even goed voor zitten maar dan bespaar je ook enorm veel tijd.
Wat is Iso
Om de instellingen te kunnen bepalen is het belangrijk om te weten wat ISO, sluitertijd en diafragma betekend. De ISO bepaald hoeveel licht er op de sensor komt. Zet je de ISO heel hoog, bijvoorbeeld op 6400 in een donkere kamer, dan zie je ruis over de hele foto. Zet je de ISO op 100 in een donkere kamer dan zie je helemaal niks. Je wilt juist nooit ruis hebben op een foto dus houd de ISO zo laag mogelijk. Dit kun je doen door meer licht te gebruiken voor in de kamer.
Wat is Diafragma
Het diafragma word weergegeven als: f/. Hoe lager het getal hoe meer lichtinval er is op de sensor. Hoe hoger het getal hoe minder lichtinval er is. Ook bepaald het Diafragma de dieptes in de foto’s of video’s. Als je een lager diafragma hebt dan zie je in de foto’s en video’s meer diepte. Zorg er dus altijd voor dat je diafragma zo laag mogelijk is voor het mooiste resultaat. Hoe hoger het MM van de lens is hoe hoger het diafragma is bij zoomlenzen. Heb je bijvoorbeeld een 18mm tot 135mm lens, (Een zoomlens) dan heb je al gauw bij 18mm F/3.5 en bij 135mm heb je al gauw F/8.5.
Wat is Sluitertijd
De sluitertijd bepaald hoe lang de klep voor de spiegel open blijft staan. Hierdoor komt veel licht binnen op de sensor en merk je ook, hoe lager je de sluitertijd zet hoe meer licht er in je foto. Het duurt dan ook langer voordat de foto word genomen. Gebruik bij een lage sluitertijd dan ook altijd een statief. Wil je graag een object fotograferen dat beweegd? zet de sluitertijd dan hoog zodat je bij een waterval mooi vloeiende beweging hebt. Wil je een bewegend object fotograferen met een blur achtergrond? beweeg dan met het object mee met een lage sluitertijd.
Sluitertijd en Frames per seconden (FPS)
Om het al bij de camera instellen voor video’s zijn er belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Film je in 24fps? Zet dan je sluitertijd op 50. Film je in 60FPS zet dan je sluitertijd op 120FPS. Je pakt dus altijd het dubbele sluitertijd in welke FPS je filmt. Hier voorkom je mee dat bij veel beweging je geen motionblur ziet op je model of object dat je wilt laten zien. Alles blijft dan strak bij veel beweging in je video
Alle opties voor camera instellen
Voordat je de camera aanzet zie je een circel met daarop logo’s en letters.
- M
- AV
- TV
- A+
- SCN
- P
- B
- C1/C2/C3
De semi manual functies met eenvoudige uitleg
De M: Dit staat voor Manual. Dit houd in dat je zelf volledige controle hebt over de Iso, sluitertijd en diafragma. Er word niks automatisch bijgewerkt.
AV: Dit staat voor Aperture priority. De camera bepaald de sluitertijd en ISO. Jij kunt dus bepalen hoeveel diepte jij in de foto’s wilt.
TV: Dit staat voor Shutter priority. Hierin bepaald de camera het diafragma en iso. Jij hoeft dus alleen de sluitertijd aan te passen voor hoe hard een object beweegd.
C1/C2/C3: Dit staat voor Custom profile. Je kunt hier zelf bepalen wat de camera moet doen en welke instellingen de camera moet gebruiken. Ik raad het aan om hierover deze video te bekijken, dit zal je over tijd heel veel tijd besparen als je dit juist hebt ingesteld.
De automatische functies
A+: Dit staat voor Automatic. De camera doet alles zelf wat de camera denkt dat goed is. Tegenwoordig zijn camera’s heel slim en het zullen ook zeker mooie foto’s worden. Maar vaak krijg je later problemen als je in detail wilt gaan in je fotografie.
SCN: Dit staat voor Scene mode: Alles gaat hier ook in automatisch maar je kunt dan kiezen uit categoriën. Bijvoorbeeld landschappen, potret foto’s, nachtfoto’s of close-ups.
P: Dit staat voor Program mode. Dit is half automatisch en half manual. De camera communiceert tegen jou: Dit lijkt mij de beste modus voor deze foto. Maar je kunt zelf nog alles aanpassen mocht je daarmee nog niet te vreden zijn.
B: Dit staat voor Bulb Mode. Dit is puur voor de sluitertijd. Als je de knop inhoud zet die de klep open voor je spiegel en bij het loslaten ervan maakt die pas de foto. Zo kun je zelf de langheid bepalen van je sluitertijd.
Afsluiting
Bij de camera instellen moet je altijd ervoor zorgen dat je de basis weet die hierboven is beschreven. Fotografeer altijd in de ‘Manual modus’. Als je later terug kijkt zal niet elke foto perfect zijn maar daar leer je ook van. Zorg ervoor dat je ISO zo laag mogelijk is. Zorg ervoor dat je sluitertijd goed staat, bij het filmen dus het dubbele van je FPS en bij foto’s hoe veel licht er is in combinatie met of het object wel of niet beweegd. Klik dan hier. Is een foto goed gelukt? Kijk dan hoe je foto’s kunt bewerken op het andere blog: foto’s bewerken.