6 must have gitaargadgets voor een betoverende performance

Gitaargadgets
Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende gitaargadgets maar welke zijn nou echt nuttig en wat kun je waarmee doen?
Deel dit artikel

Gitaargadgets voor sommige gitarist is het iets waar ze bij zweren en voor de andere iets waar ze niets mee te maken willen hebben. Wij zijn opzoek gegaan naar een paar gitaargadgets die hartstikke handig of interessant zijn. In deze lijst kun je vast wat vinden waar je iets aan hebt.

Het zijn niet alleen maar gimmicky interessante gadgets maar ook gadgets die jou echt kunnen helpen met het spelen van de gitaar. Laten we snel beginnen.

Gitaargadgets

gitaargadgets
Gitaargadgets kunnen jouw set-up afmaken

1. Slider

De  gitaar slider is een tool die gebruikt kan worden om de slide gitaar techniek te doen, deze gitaargadget is een must have wanneer je blues muziek wilt gaan spelen. Het geluid van deze slider creëert prachtige ‘glissando’ effecten en diepe ‘vibratos’. De slider kan uit verschillende materialen bestaan, meestal metaal of plastic. Ieder met een ander klankgeluid.

De slider gebruik je door deze om je vinger te doen en de slider plat tegen te gitaarnek te leggen wanneer te snaren dan gespeelt worden beweeg je de slider heen en weer. Leer deze prachtige techniek en voordat je het weet heb je je eigen western vibe gecreëerd bij je thuis.

2. Capo

Het is een van de meest voorkomende gitaargadgets en voor velen zal het een van eerste zijn die aangeschaft wordt. Een capo of capodaster is een klein apparaat wat je op je nek van de gitaar kan klemmen om de pitch te verhogen of te verlagen. Deze wordt vaak om alle snaren gebonden maar soms ook op een paar losse snaren.

Het grootte voordeel van het gebruiken van een capo is dat je als gitarist makkelijk verschillende ‘keys’ kunt spelen met de basis akkoord posities. Hierdoor kun je barre akkoorden die vaak een minder sterke klank hebben voorkomen door deze vingerposities vervangen te door de basis akkoorden.

Zo kun jij als beginnend gitarist al verschillende ingewikkelde liedjes spelen waarvoor je anders al jaren verder zou moeten zijn.

gitaar met capo
Gitaargadgets in actie

3. Akoestische pickup

Een akoestische gitaar is een prachtig instrument maar het heeft alleen een nadeel vergeleken met een elektrische gitaar. Het is namelijk slechter te horen aangezien je niet zomaar het geluid kan verhogen. Gelukkig is daar nu een oplossing voor. Dit kan namelijk met een akoestische pickup. Dit is een klein apparaatje die je vaak op het klankgat klemt die je snaar vibraties omzet naar elektrische signalen.

Maar waarom zou je zo’n gitaargadget gebruiken? Akoestische gitaren kunnen heel luid zijn maar wanneer jij samen met een band staat te spelen in een grotere zaal dan heb je een probleem. Het geluid van je gitaar is niet hard genoeg om overal duidelijk hoorbaar te zijn en wordt geblokkeerd door andere instrumenten. Een pickup kan dan de oplossing zijn.

4. Vinger trainer

Wanneer je begint met gitaarspelen zal je snel tot een pijnlijke conclusie komen. Gitaar spelen vereist redelijk veel kracht en behendigheid in je vingers. Gelukkig is dit op te lossen door één van de verschillende gitaargadgets te kopen die kunnen helpen bij het trainen van je vingers. Neem anders even een kijkje bij de D’Addario Varigrip.

Maar waarom zou je een vinger trainer gebruiken? Het is eigenlijk heel simpel het leren van het spelen van een gitaar gaat niet vanzelf. Het kost namelijk veel uren om de kracht en behendigheid in je vingers te krijgen om goed en langere periodes te kunnen spelen. Met een vinger trainer verminder je de tijd die nodig is om daar te komen. Opzoek naar meer tips om het leren van gitaar makkelijker te maken? Klik hier.

5. Akoestische klankgat versterker

Ben jij opzoek naar een manier om het geluid van je akoestische gitaar te versterken zonder de draagbaarheid hiervan te minderen. Kies dan voor een akoestische klankgat versterker. Hierdoor kun jij het geluid verbeteren zonder dat je allemaal versterkers en andere audioapparatuur hoeft mee te nemen. Dit lijkt misschien een van de meer gimmicky gitaargadgets maar beoordeel het geluid eerst zelf.

Het effect is duidelijk hoorbaar

Het apparaat werkt simpel plaats de versterker in het klankgat van je gitaar. Het geluid van je gitaar wordt hierdoor namelijk versterkt en werkt met hetzelfde principe als wanneer je je handen als een toeter gebruikt om harder te kunnen schreeuwen. Het prachtige hieraan is dat het geluid niet alleen harder is maar het verrijkt het geluid ook door het voller en helderder te maken.

6. Snaar dempers

Ben jij opzoek naar een oplossing om je snaren te dempen voor tijdens een optreden dan is het aanschaffen van snaar dempers geen slecht idee. Wanneer je je snaren dempt met je hand is dit niet altijd voldoende en geeft het niet altijd het effect waar je naar opzoek bent. Met deze banden kun je zelf bepalen wat de ideale hoeveelheid druk is die op te snaren worden beoefend.

Dit product werkt simpel je plaatst de band over de nek van je gitaar op de positie die je gedempt wilt hebben en zet hem zo strak als je wilt. Zo voorkom je overbodig geluid tijdens opnames, optredens of wanneer je je gitaar gebruikt voor ‘tapping’. Creëer het exacte geluid waar jij naar op zoek bent.

Conclusie

Deze 5 geweldige gitaargadgets zijn buitengewoon innovatief en vereenvoudigen het leren en spelen van een akoestische gitaar. Technologie kan ons leven gemakkelijker maken door oplossingen te bieden voor veelvoorkomende problemen die we hebben.

closeup guitar

Zoals bijvoorbeeld de capo die het mogelijk maakt om ingewikkelde stukken muziek te spelen die anders veel meer techniek vereisen. Ook kunnen deze technieken ervoor zorgen dat jouw muziek veel beter hoorbaar is door de akoestische pickup of klankgat versterker. Maar ook kun je deze gadgets gebruiken om een nieuwe manier van spelen aan te leren door het gebruik van een slider. Lukt het even niet tijdens het spelen spendeer dan even een paar uurtjes met de vinger trainer.

Door de juiste set-up te hebben kun jij een boost krijgen die nodig is om net die extra stap te zetten. Wij hopen dat je veel hebt aan de genoemde gitaargadgets en deze kunt gebruiken om binnenkort jouw muziekcarrière een goede start te geven.

Ontdek meer artikelen

instrumentale mix
Editing

5 Tips voor de perfecte instrumentale mix

Ben jij gefrustreerd omdat je instrumentale mix niet klinkt zoals je wilt dat het klinkt? Lees over effectief gebruik EQ, 808s, diepte en meer